Affaldssortering af plast: Sådan sorteres hård og blød plast

13. juni 2022 Affaldssortering
affaldssortering plast piktogram

Plast og plastaffald er at finde overalt i danske husstande: plastemballage, plastdunke, plastposer, plastflasker og plastfolie. Man opdeler de forskellige plasttyper i to, nemlig hård og blød plast, men det er op til den enkelte kommune om de kommer sammen i én fraktion eller opdeles i to.

Her kan du læse om hvordan både hård plast og blød plast sorteres, og hvordan man kender forskel på de to plasttyper. Derudover kan du læse om hvorfor det er vigtigt at sortere, aflevere og genanvende plastik korrekt.

Eksempler på blød plast

En tommelfingerregel lyder, at blød plast er plast, man kan slå knude på. Det er for eksempel:

  • Plastposer og -sække
  • Plastemballage som for eksempel plastfolie og plastfilm
  • Bobleplast

Eksempler på hård plast

En tommelfingerregel lyder, at hård plast er plast, man kan tromme på. Det er for eksempel:

  • Bakker, bøtter og låg af plast
  • Bakker fra kød og pålæg
  • Plastflasker uden pant
  • Dunke og bøtter af plast, for eksempel såsom emballagen til håndsæbe, vaskemiddel eller eddike
  • Legetøj af plast uden elektronik og batterier

Hvad er ikke plast?

Dog er der undtagelser for både de hårde og de bløde typer af plast.

Så selvom plastikposer er listet som blød plast, er der naturligvis også undtagelser her. Eksempelvis skal poser af plast med en metalfilm ikke sorteres som plast. Det er for eksempel emballage og poser til chips og andre fødevarer samt kaffeposer og bag-in-box vine, der derfor i stedet skal sorteres som restaffald.

Aflagte gummistøvler, regntøj og en utæt luftmadras skal heller ikke sorteres som plast. I stedet skal de afleveres på genbrugspladsen. Det samme gør sig gældende for nedløbsrør og tagrender – de skal også afleveres på genbrugspladsen til genanvendelse.

Har du plastemballage, der har indeholdt medicin, må emballagen heller ikke sorteres som plastaffald. I stedet skal sådan emballage afleveres på dit nærmeste apotek.

Cellofan ligger også til grund for mange spørgsmål – og endnu engang må vi henvise til din egen kommunes retningslinjer. Der kan nemlig være forskellige regler om hvorvidt cellofan skal sorteres som plast eller som restaffald.

Skal man skylle sit plastaffald?

Hvor rent skal ens plastaffald være, før det kan genanvendes? Det findes der desværre ikke et entydigt svar på. Det er nemlig op til de enkelte kommuner, at vurdere hvor rent ens plastaffald skal være.

Som udgangspunkt skal emballage tømmes og skrabes ren. Derefter er det igen hver enkelt kommune, der bestemmer det videre forløb. Tjek derfor altid hjemmesiden for din egen kommune for en sikkerheds skyld.

Hvordan genanvendes plastaffald?

Plast er lavet af olie, som er en begrænset ressource. Derfor er det vigtigt at genanvende dit plastaffald så vidt muligt.

Første skridt i det cirkulære forløb er sorteringen af plast derhjemme.

Derefter indsamler kommunen dit plast og plastaffald, og kører det til et anlæg til videre bearbejdning.

På samme anlæg sorteres plasten, der efterfølgende bliver lavet om til plastgranulat – altså små stykker af plast.

Det sidste, der sker, er at plastproduktionen benytter sig af disse små stykker plast. Derved genanvendes det gamle plast til produktionen af nye ting, og bliver til eksempelvis poser, et nyt havemøbel eller urtepotter.

Kilder: Miljøstyrelsen