Affaldssortering: Hvad er madaffald og hvordan sorterer du det korrekt?
De grønne bioaffaldsspande med tilhørende grønne poser er efterhånden et velkendt syn i de fleste danske hjem. Men ved du eksempelvis, hvordan det påvirker miljøet, hvis man i stedet smider sit affald i rest – og derfor til forbrænding – i stedet for at sortere det korrekt?
Nedenfor har vi lavet en guide, der hjælper dig med at få overblik over, hvordan du korrekt sorterer dit madaffald. Det vil miljøet, klimaet og den grønne omstilling takke dig for.
Hvad er madaffald?
Det er vigtigt at sortere sit madaffald, uanset om det er råt eller tilberedt, friskt eller fordærvet.
- Kød både med og uden ben og knogler
- Frugt og grøntsager
- Rester af brød, pasta og ris
- Sovs og fedt
- Muslingeskaller og andre rester fra skaldyr
- Kaffegrums, kaffefiltre, teblade og teposer
- Æggeskaller
- Afskårne blomster som for eksempel buketter
- Tyggegummi – vær opmærksom på, at nogle kommuner sorterer tyggegummi som restaffald, mens andre sorterer det som madaffald. Tjek hjemmesiden for din egen kommune for at være sikker.
Hvad er ikke madaffald?
Noget organisk affald må du ikke sortere som bioaffald.
Blomster og jord fra potteplanter må ikke – modsat de afskårne blomster – sorteres som madaffald. I stedet skal det afleveres på genbrugsstationen og smides i beholderen med haveaffald. Andet haveaffald såsom afklippede kviste og grene skal naturligvis samme vej.
Aske, for eksempel fra grill eller brændeovn, må man heller ikke sortere som madaffald. Aske skal i stedet køles ordentligt ned, for eksempel ved at gøre det vådt, så man sikrer, at der ikke er brandfare forbundet med håndteringen af det. Derefter skal det i poser, som naturligvis lukkes tæt med en knude.
Servietter er som oftest behandlede, og må derfor ikke sorteres som madaffald. Om man derimod skal sortere køkkenrulle som madaffald eller restaffald, afhænger af din kommune. Tjek derfor hjemmesiden for din kommune for en god ordens skyld skyld.
Vidste du, at hele 72 procent af fjernvarme i Danmark kommer fra vedvarende energi? Den produktion stammer blandt andet fra biogas, som du bidrager til, når du sorterer organisk affald. Det kan du læse mere om her.
Hvad sker der med madaffald til genanvendelse?
Når du sorterer dit affald, er du med til at sikre, at madaffaldet bliver udnyttet optimalt til genanvendelse. Madaffaldet kan nemlig genanvendes til blandt andet biogas, kompost og gødning. At sortere affaldet er derfor det første skridt i det cirkulære forløb.
Herefter bliver det hentet og transporteret til forbehandling. Her frasorteres “fysiske urenheder”, for eksempel poser af plast, som madaffaldet afleveres i.
Efter denne sortering behandles madaffaldet på et anlæg, hvorefter det omdannes til eksempelvis energi og genanvendes til fordel for miljøet.
Det betyder reelt set, at når du er med til at sortere dit affald, så sørger du samtidig for at genanvende vigtige ressourcer til eksempelvis el og varme.
Sorterer du derimod ikke dit madaffald, og du i stedet bare smider affaldet i restaffald uden at sortere det, bliver det bare kørt til forbrænding. Her mister man derfor muligheden for at genanvende nyttige ressourcer, som i stedet bliver spildt.
Kilder: Miljøstyrelsen